HOME / Informativne i promotivne aktivnosti /
U Šibeniku održan četverodnevni multilateralni seminar „eTwinning and outdoor learning“

U Šibeniku održan četverodnevni multilateralni seminar „eTwinning and outdoor learning“

 

Multilateralni seminar „eTwinning and outdoor learning“ održan je od 31. svibnja do 3. lipnja 2017. u Solarisu u Šibeniku u organizaciji Nacionalne službe za podršku eTwinningu iz Hrvatske koja djeluje u sklopu Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Seminar je obuhvatio inovativne tematike učenja na otvorenom, iznimno popularan oblik podučavanja za koji ne postoji veliki broj stručnih edukacija za odgojno-obrazovne djelatnike.

 

100 sudionika iz 21 europske države tijekom četverodnevnog seminara imalo je mogućnost učiti o korištenju početnih i naprednih alata na eTwinningu iz drukčije perspektive. Naglasak je bio na aktivnostima na otvorenom i alatima kojima se učenici uz pomoć tehnologije pritom mogu koristiti, poput QR koda, MAPinra i Thinglinka. Voditelj radionica na otvorenom bio je Marco Neves, priznati obrazovni stručnjak u području korištenja IKT-a u nastavi iz Portugala.

 

Na početku seminara sudionici su upoznati s teorijskom i pedagoškom pozadinom projekata na otvorenom te primjerima dobre prakse. Knjižničarka OŠ Zlatar Bistrica Snježana Kovačević, hrvatski eTwinning ambasador Tomislav Pavlović i Erasmus+ ambasadorica Danijela Takač predstavili su primjere dobre prakse kako bi nadahnuli sudionike na provođenje projektnih aktivnosti na otvorenom u različitim obrazovnim područjima.

 

Sljedeći su dan hrvatski ambasadori Alenka Miljević i Tomislav Pavlović vodili radionice eTwinning Live i Twinspace za eTwinning početnike i napredne korisnike. Potom je voditelj Marco Neves održao prvu radionicu na otvorenom „Workshop on web tools for outdoor learning“ na kojoj je sudionike upoznao s inovativnim načinima upotrebe alata na otvorenom u igri i učenju.

 

Trećeg dana seminara aktivnosti na otvorenom organizirane su u Nacionalnom parku Krka, gdje su sudionici, osim stečenih IKT znanja, prepoznali važnost aktivnosti na otvorenom u doprinosu osvješćivanju važnosti očuvanja okoliša kod učenika.

 

Projektni timovi koji su formirani tijekom seminara osmišljavali su i planirali nove međunarodne eTwinning projekte. Rezultiralo je to registracijom 23 nova europska projekta koje su timovi prezentirali posljednji dan seminara.

 

Svi su sudionici pozitivno ocijenili ovaj seminar, a posebice tematiku koja je inovativna i vrlo zanimljiva svim odgojno-obrazovnim stručnjacima, ali i njihovim učenicima. Prema komentarima sudionika, za većinu ne postoje prepreke da naučeno integriraju i koriste u nastavi i podučavanju.


Rui Ramos, ravnatelj osnovne škole iz Portugala, ističe kako je provođenje projekata na otvorenom izvrstan način upotrebe tehnologije u svrhu učenja za njihove učenike i istodobno način na koji će učenici provoditi više vremena na otvorenom.

Marina Nadoveza iz OŠ Brodarica izrazila je veliko zadovoljstvo mogućnošću sudjelovanja na jednom ovakvom kontaktnom seminaru. Naglasila je važnost učenja i unapređivanja komunikacije na stranom jeziku te važnost neposrednih kontakata s potencijalnim projektnim partnerima. Veća motivacija i odgovornost pri provedbi projekata upravo je potaknuta izravnom komunikacijom između partnera.

Petra Bergoč, učiteljica razredne nastave iz Slovenije, ističe da joj je kao početniku u eTwinningu bilo sve korisno te da već razmišlja o tome kako će naučeno primjenjivati u svim nastavnim predmetima koje podučava.

 

Na ovoj poveznici možete pogledati video zapis sa seminara.

datum početka: 31.05.2017.
datum objave: 19.06.2017.