Projekt mjeseca

Dobitnici nacionalnih eTwinning nagrada COMET u 2017. godini

Ovog mjeseca predstavljamo čak 5 nagrađenih projekata u okviru natječaja za dodjelu nagrada COMET za najbolje eTwinning projekte u školskoj godini 2016./2017. Nagrade su dodijeljene u sljedećih pet kategorija:

  • Predškolski odgoj i obrazovanje
  • Niži razredi osnovne škole
  • Viši razredi osnovne škole
  • Gimnazije
  • Strukovne i umjetničke škole

 

KATEGORIJA: Predškolski odgoj i obrazovanje

DOBITNICA: Martina Ceković, Dječji vrtić Trešnjevka, Zagreb

NAZIV PROJEKTA: Small Scientists Discovering the Earth

TWINSPACE PROJEKTA

 

Tijekom ovog projekta djeca su se od najranijeg doba učili provoditi jednostavne pokuse kroz igru i surađivati s partnerima iz Bosne i Hercegovine, Turske, Grčke, Portugala, Poljske i Rumunjske. Jedan od glavnih ciljeva projekta bio je i jačati kreativno razmišljanje uključene djece. Zanimljivost projekta je u tome što svi partneri nisu bili dječji vrtići već je projekt uključivao i učenike osnovnih škola do navršenih 7 godina. Partneri su proveli niz znanstvenih pokusa, a djeca DV Trešnjevka su, između ostalog, izazvala malu erupciju vulkana i pokrenula tornado u boci. 

U nastavku prenosimo "recept" za pokus kristalizacije soli koji možete i sami provesti s djecom, odnosno učenicima:

- staviti 4 žlice soli u staklenku

- pola staklenke napuniti toplom vodom 

- miješati dok se sol ne otopi

- saviti čistač cijevi (prikazano na slici), vezati ga za komad konopca i spustiti u staklenku

- ostaviti na toplome 5 dana, a može i duže za veće kristale

. kada kristali dovoljno narastu, ukloniti ih iz staklenke i osušiti

- od kristala možete izraditi nakit ili raznovrsne ukrase

 

 

KATEGORIJA: Niži razredi osnovne škole

DOBITNICA: Zvjezdana Kurtalj, Osnovna škola Ljubo Babić Jastrebarsko

NAZIV PROJEKTA: Let`s be e-citizens

TWINSPACE PROJEKTA

 

Ovaj projekt na temu e-sigurnosti i e-građanstva okupio je partnerske škole iz Španjolske, Grčke, Italije, Srbije i Hrvatske. Osim nagrađene učiteljice iz OŠ Ljubo Babić Jastrebarsko, u projektu su sudjelovali i učenici OŠ Brodarica iz Šibenika i OŠ Pujanke iz Splita. Cilj projekta bio je osvijestiti učenike o važnosti internetske  sigurnosti, komunikacije i suradnje putem interneta. Projektom su učenici ojačali svoje digitalne kompetencije i upoznali vršnjake iz drugih zemalja igrajući igre, promišljajući o sigurnom i pravilnom ponašanju na internetu i koristeći inovativne web alate.

Osim teme ponašanja na internetu, učenici su dobili zadatak kreativnog pisanja na temu Međunarodnog dana mira, izradili su višejezični rječnik za e-građane i zajednički putem interneta slavili blagdane. 

 

 

KATEGORIJA: Viši razredi osnovne škole

DOBITNIK: Ivica Gregurec, Osnovna škola Đuro Deželić Ivanić-Grad

NAZIV PROJEKTA: Applied Mathematics in everyday life

TWINSPACE PROJEKTA

 

U ovom projektu učenici su u svojoj okolini tražili za što sve im treba matematika te izrađivali i rješavali matematičke zadatke. U projekt je bio uključen velik broj škola iz Ukrajine, Slovačke, Španjolske, Italije, Poljske, Turske i Albanije.

Nakon završetka projekta, matematika je uključenim učencima postala omiljeniji nastavni predmet nego ranije jer su učili iz stvarnih životnih situacija i surađivali s vršnjacima zajednički rješavajući zadatke. Projekt je posebno zanimljiv radi toga što su učenici smišljali matematičke zadatke koje su zatim rješavali njihovi vršnjaci iz parterskih škola. Primjer zadatka učenika nagrađene OŠ Ivanić-Grad

dostupan je na ovoj poveznici.

 

KATEGORIJA: Gimnazije

DOBITNICA: Darija Smolčić, IX. gimnazija, Zagreb

NAZIV PROJEKTA: Du und ich

TWINSPACE PROJEKTA

 Projekt "Du und ich", kao što je vidljivo i iz samog naziva, pokrenut je s ciljem poboljšanja jezičnih kompetencija učenika iz njemačkog jezika. Učenici iz Belgije, Estonije, Italije, Poljske i Hrvatske surađivali su koristeći niz web alata i zajednički pisali i komunicirali na njemačkom jeziku. Teme projekta odredili su sami učenici povezujući se u međunarodne timove prema svojim interesima- glazba, film, sport, kuhanje i sl., te je stoga njihova motivacija za korištenje njemačkog jezika bila vrlo izražena. Na ovoj poveznici moguće je vidjeti poster  izrađen pomoću alata Padlet na temu njihovih omiljenih filmova i serija. Posebnost projekta je u tome što su učenici uspješno surađivali u međunarodnim timovima koji su provedbu projekta planirali koristeći forum TwinSpacea.

Kratki pregled projekta možete pogledati ovdje.

 

KATEGORIJA: Strukovne i umjetničke škole

DOBITNICA: Natalija Moškatelo, Srednja škola Hvar

NAZIV PROJEKTA: Sustainability as a resource

TWINSPACE PROJEKTA

 

 

Ovaj projekt nastao je umrežavanjem škola iz Španjolske Italije, Turske, Finske, Njemačke i Hrvatske u mutilateralno strateško partnerstvo za koje su dobili financijska sredstva u okviru programa Erasmus+. eTwinning projekt pokrenuli su kako bi povećali kvalitetu suradnje i širenja projektnih rezultata. Tema projekta bila je održivi razvoj. Učenike se nastojalo potaknuti da maštovitije i kreativnije razmišljaju o krajevima u kojima žive kako bi se osigurao njihov razvoj i iskoristile sve prednosti koje nude, ali na održiv način. Učenici su u okviru projekta uređivali pješačke puteve, kartirali ih i stavljali info natpise. Kako je izgledao sastanak kod hrvatskih partnera na Hvaru, moguće je vidjeti na ovoj poveznici. Ovdje možete vidjeti prilog o projektu prikazan u emisiji "Dobro jutro Hrvatska".

 

* za pregled TwinSpacea potrebna je prijava na portal eTwinning.