Projekt mjeseca

Magic Awakening (Magično buđenje)

Međunarodni eTwinning projekt "Magic Awakening" uspješno je proveden 2017. godine od strane partnera iz Grčke, Austrije, Poljske i Hrvatske.

Hrvatske partnerice u projektu bile su Lana Škender i Andrea Herceg, odgajateljice u dječjem vrtiću Šegrt Hlapić iz Zagreba. U projekt su bili uključeni dječji vrtići i osnovne škole te djeca, odnosno učenici od 4 do 8 godina.  Projekt je trajao 4 i pol mjeseca.

 

Cilj projekta bio je izrada filma u tehnici stop animacije. Svaki od partnera trebao je odabrati svog tipičnog junaka iz popularne dječje književnosti te zemlje. Priče o odabranim junacima povezale su se u lančani scenarij koji se zatim snimao metodom stop animacije. Djeca su sama nacrtala likove i kadrove, imala ulogu pripovjedača, na materinskim jezicima snimala svoje glasove te odabirala pozadinsku glazbu. Bravo djeco :-)!

Osim činjenice da su djeca uključena u projekt pokazala iznimnu kreativnost, vrijednost projekta je i u tome što se radi o primjeru uspješne suradnje među partnerima. Bez doprinosa svakog od partnera zajedničkom scenariju, projekt se ne bi mogao do kraja provesti što je najbolji pokazatelj radi li se stvarno o suradničkim projektnim aktivnostima ili ne.

 

Za pisanje dijelova priče korišten je web alat Zoho Writer, a za spajanje svih priča u jednu korišten je Storyjumper. Scenarij s crtežima i pričama dostupan je ovdje.

 

Pregled kadrova i likova za animirani film partneri su prikupili koristeći web alat Kizoa te se njihov zajednički rad u toj fazi može pogledati ovdje.

 

Djeca uključena u projekt razvijala su kreativne i pripovjedačke vještine, naučila vokabular iz područja filma i animacije, naučila više o drugim kulturama te razvijala IKT vještine.

Za izradu filma korištene su sljedeće aplikacije i materijali:

- Stop Motion Studio, StikBot Studio Zing (aplikacije za mobilne telefone dostupne u Google Play ili ITunes)

- Windows Movie Maker

- pametni telefon/tablet ili fotokamera

- svjetiljka (profesionalna ili obična noćna svjetiljka)

- stalak za pametni telefon (tronožac ili bilo kakav stalak napravljen, primjerice, od role za WC papir)

- prozirna traka

- svjetloplava tkanina za pozadinu

 

Konačni rad nastao u projektu je kratki animirani film s engleskim titlovima dostupan ovdje.

 

TwinSpace projekta nakon prijave na eTwinning možete pogledati ovdje.