eTwinning ambasadorica Andreja Sedlar predstavlja iskustvo rada na daljinu s djecom i dobrobiti eTwinning projekata u vrtićima

eTwinning ambasadorica i odgojiteljica Dječjeg vrtića Varaždin Andreja Sedlar iskoristila je razdoblje koronakrize kako bi pojačano promovirala mogućnosti za predškolski odgoj u sklopu eTwinninga, a svojim je aktivnostima pokazala i da je moguće provoditi online "nastavu" i s vrtićancima.

 

U želji da se razdoblje koronakrize što manje negativno odrazi na djecu predškolske dobi, eTwinning ambasadorica Andreja Sedlar pokrenula je niz aktivnosti sa svojom vrtićkom skupinom. Dok su vrtići bili zatvoreni, ova se odgojiteljica povezala s roditeljima te je s njima bila u stalnom kontaktu i  slala im razne edukativne materijale namijenjene djeci i roditeljima.

 

eTwinning ambasadorica Andreja Sedlar
Andreja Sedlar, eTwinning ambasadorica i odgojiteljica u Dječjem vrtiću Varaždin

"Za razliku od ostalih razina obrazovanja u kojima su učitelji bili u svakodnevnom kontaktu sa svojim učenicima, odgojitelji takve mogućnosti nemaju jer se radi o djeci koja još ne barataju samostalno računalima ni pametnim telefonima. Stoga je moj naglasak najprije bio da u WhatsApp grupi mojih Leptirića u petoj i šestoj godini života nadomjestim fizičku distancu socijalnom bliskošću: svakodnevno sam slala igrice napravljene u različitim web-alatima kojima su se djeca mogla kod kuće zabaviti uz pomoć svojih roditelja. Na taj sam način željela poslati jasnu poruku roditeljima kako mislimo na njih i njihovu djecu, promatramo ih kao partnere i odaziv nije izostao. Osim takvih edukativnih materijala za najmlađe, bila je prilika i ponuditi roditeljima stručnu literaturu vezanu uz odgoj djeteta predškolske dobi", rekla je Sedlar.

 

Zadatci za djecu pripremljeni tijekom boravka kod kuće

(Zadaci koje je odgojiteljica Andreja Sedlar pripremila i poslala djeci tijekom boravka kod kuće)

 

Prednosti rada na daljinu putem WhatsAppa, Vibera i drugih komunikacijskih servisa opisala je zainteresiranim kolegama odgojiteljima u webinaru 8. lipnja 2020. putem platforme eTwinning live. Zajedno s dvjema drugim odgojiteljicama - Dobrilom Radeka iz DV Žuto pače i Slađanom Curić Petričević iz DV Cvit Mediterana - predstavila je aktivnosti kojima su djeci i roditeljima upotpunile vrijeme provedeno u kućnoj izolaciji. Djeca su odlično prihvatila sve aktivnosti i vrlo su rado komunicirala s drugom djecom u grupi, roditelji su imali osjećaj podrške i pomoć u osmišljavanju slobodnog vremena s djecom te su se dodatno povezali s odgojiteljicama i drugim roditeljima.

Osim ovoga, eTwinning ambasadorica Andreja Sedlar je zaslužna i za održavanje online TeachMeeta na temu muških odgojitelja u vrtićima koji su podzastupljeni u odnosu na žene. Svoje iskustvo u radu s djecom i u eTwinning projektima predstavili su tom prilikom Raul Jereb iz DV Vladimira Nazora iz Kastva, Alen Ptičar iz DV Petar Pan iz Zagreba i Davor Šimek iz DV Matije Gupca u Zagrebu.

"Iskustvo govori kako djeca različitih energija odlično reagiraju na kolege odgojitelje, stoga je prava šteta da ih u našim redovima nema više. Nadamo se kako i na ovaj način doprinosimo motiviranju mladića na odabir odgojiteljskog poziva", rekla je Sedlar.

 

Najavni plakat za webinar

(Najavni plakat za webinar na temu nastave na daljinu za predškolce)

 

Uz goste predavače, u travnju i u svibnju je održala dva online događanja na temu uspješnih eTwinning projekata u području predškolskog odgoja kako bi motivirala kolege odgojitelje da se uključe u eTwinning. "Kako podatci s terena govore, odgojitelji se za razliku od učitelja još uvijek manje uključuju u eTwinning projekte jer drže izazovnim informacijsko-komunikacijske tehnologije i iskazuju nedostatak samopouzdanja u korištenju engleskog jezika. Željeli smo u proteklom 'on-line' vremenu pokazati kroz uspješne eTw projekte podršku odgojiteljima i motivirati ih na aktivnije participiranje. Mnogi nisu svjesni kako se uostalom eTwinning projekti mogu realizirati i s partnerima s istog govornog područja, a kada su u pitanju oni međunarodni, eTwinning zajednica iznimno je podržavajuća i nema mjesta bilo kakvim nesigurnostima glede kompetencija", rekla je Sedlar. Poručuje da su događaji izazvali velik interes te da su sudionici iskazali zadovoljstvo prikazanim sadržajima i načinima prezentiranja.

 

Ova neumorna odgajateljica motivaciju crpi iz povratnih informacija koje dobiva od djece iz svoje vrtićke skupine. "Mi se samo igramo. I to u pozitivnom smislu ozbiljnog posla kojem i moji Leptirići i ja pristupamo vrlo odgovorno, s puno energije i veselja, prepoznajući izazove kao mogućnosti, a ne prepreke", zaključila je Andreja Sedlar.

 

Plakat AMPEU kampanje #ZajednoSmoJači

 

Ovaj je članak nastao u sklopu AMPEU kampanje #ZajednoSmoJači 

datum početka: 17.06.2020.
datum objave: 17.06.2020.