Europski dan jezika 2021. u znaku jezičnih kompetencija u Europskom prostoru obrazovanja

U povodu Europskog dana jezika  u ponedjeljak, 27. rujna 2021., održat će se virtualna konferencija "Language competences in the European Education Area" koju će otvoriti povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel. Raspravljat će se o tome kako potaknuti učenje stranih jezika, kako uključiti jezičnu raznolikost i podržati pismenost na svim jezicima u školama te kako program Erasmus+ pridonosi jačanju jezičnih kompetencija. Za praćenje konferencije nije se potrebno registrirati, a događaj možete uživo pratiti na mrežnoj stranici: https://webcast.ec.europa.eu/2021-european-day-of-languages-languages-2021-09-27.

Pozivamo vas i da na interaktivnoj mapi među brojnim događajima koji će se diljem Europe i svijeta održati u povodu Europskog dana jezika potražite one u svojoj blizini: https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/language/hr-HR/Default.aspx.

 

 

Europski dan jezika obilježava se od 2001. godine u rujnu kako bi se građani prisjetili važnosti učenja jezika u cijeloj Europi. Svrha obilježavanja dana je jačanje svijesti o raznolikosti jezika u Europi, promicanje kulturne i jezične raznolikosti te poticanje ljudi svih dobi na učenje jezika.

Taj dan slavi se jezična raznolikost kontinenta s više od 200 jezika i dijalekata, 24 službena jezika EU-a, uključujući hrvatski, i tri pisma. Uz to, u Europi se govori oko 60 regionalnih i manjinskih jezika.

Jedna od glavnih poruka Europskog dana jezika je da su jezične vještine nužnost i pravo svake osobe.

datum objave: 22.09.2021.