eTwinningova tema 2021. godine: medijska pismenost i dezinformacije

"Nikad nije bilo hitnije potrebe za internetom bez lažnih ili obmanjujućih podataka nego za vrijeme pandemije koronavirusa", poručila je Europska komisija na Twitteru u lipnju 2020. godine.

 

Tijekom 2021. godine eTwinning svoju pozornost usmjerava na dvije strane iste medalje: s jedne je strane medijska pismenost, a s druge strane to kako se nositi s fenomenom dezinformacija i lažnih vijesti. U 2020. godini, koju je obilježila pandemija koronavirusa, postalo je jasno da je izloženost građana dezinformacijama glavni izazov i za odrasle i za djecu odnosno učenike.

 

U pripremnim aktivnostima Medijska pismenost za sve iz 2020. u organizaciji Europske komisije medijska pismenost opisana je kao sveobuhvatni izraz koji pokriva sve tehničke, kognitivne, društvene, građanske i kreativne kapacitete koji omogućuju građanima pristup medijima i kritičko razumijevanje medija kako bi mogli aktivno surađivati s njima.

Dezinformacije su, pak, provjerljivo lažne ili obmanjujuće informacije koje se stvaraju, prezentiraju i dijele radi ekonomske koristi ili namjerne obmane javnosti te mogu nanijeti javnu štetu.

 

eTwinning promiče medijsku pismenost od samog početka, od 2005. godine, usredotočujući se na integraciju digitalnih alata u svakodnevni život učitelja i učenika. Poseban je naglasak na digitalnom građanstvu sa svrhom poticanja svijesti i odgovornosti učenika pri korištenju digitalnim alatima. Područja koja pokriva eTwinning uključuju digitalnu pismenost, digitalna i intelektualna prava i odgovornosti, digitalnu sigurnost i zaštitu podataka, digitalno zakonodavstvo i pravila ponašanja, digitalnu dostupnost i digitalnu komunikaciju.

Tijekom 2021. godine eTwinning će promovirati medijsku pismenost i boriti se protiv dezinformacija kroz mnoge aktivnosti: od mogućnosti profesionalnog razvoja, mrežnih događaja i konferencija do komunikacijskih kampanja i publikacija te istaknutih članaka na portalu. „Pridružite nam se u ovogodišnjoj pustolovini i otkrijte s nama neprocjenjivu vrijednost istinitih informacija i načina na koje ih možete otkriti“, poručuju iz Središnje službe za podršku u eTwinningu.

 

eTwinningova tema 2021. godine: medijska pismenost i dezinformacije - Slika 1

datum objave: 19.01.2021.