Što je eTwinning

Što je eTwinning

eTwinning je jedna od aktivnosti programa Erasmus+ namijenjena međunarodnoj suradnji i usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika od predškolskog obrazovanja do srednje škole. Ona služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i suradnju s kolegama iz europskih škola kroz različite oblike usavršavanja te rad na zajedničkim virtualnim projektima.

 

Od 2022. godine eTwinningova zajednica djeluje unutar Europske platforme za školsko obrazovanje (eng. European School Education Platform, u daljnjem tekstu: Platforma).

 

Europska platforma za školsko obrazovanje, koja je pokrenuta 2022., okupljalište je cjelokupnog školskog osoblja (od ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja do osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, uključujući početno strukovno obrazovanje i osposobljavanje), istraživača, donositelja politika i ostalih dionika u području školskog obrazovanja. Riječ je o jedinstvenoj platformi koja objedinjava prijašnje platforme i usluge eTwinninga, School Education Gatewaya i Teacher Academyja. Od 2022. godine eTwinningova zajednica smještena je unutar Platforme. Taj je dio dostupan samo odgojno-obrazovnim djelatnicima koje su potvrdile nacionalne organizacije za potporu. eTwinning je od svojeg pokretanja 2005. narastao od lokalne inicijative u aktivnu školsku zajednicu koja uključuje više od 1 053 000 školskih zaposlenika koji rade u više od 233 000 škola u više od 40 država. eTwinning pruža sigurnu digitalnu platformu na kojoj učitelji mogu sudjelovati u raznim aktivnostima, od oblikovanja i provedbe europskih suradničkih projekata do umrežavanja, te od sudjelovanja u virtualnim skupinama do stručnog usavršavanja i uzajamnog učenja. S pomoću svoje platforme, koja je dostupna na više od 30 jezika, eTwinning učiteljima pruža niz resursa i prilika za učenje. Ti su resursi usmjereni na teme poput koristi sudjelovanja u eTwinningu, vještina 21. stoljeća, upotrebe IKT-a u obrazovanju i projektnih kompleta za inspiraciju i vodstvo. Platforma i eTwinningova zajednica financiraju se iz europskog programa Erasmus+ za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Riječ je o inicijativama Glavne uprave za obrazovanje, mlade, sport i kulturu Europske komisije. Platformom upravljaju European Schoolnet (koji pruža koordinaciju, sadržaj i usluge) i Tremend Software Consulting SRL (koji pruža tehničku infrastrukturu) na temelju ugovora o uslugama s Europskom izvršnom agencijom za obrazovanje i kulturu (EACEA). eTwinningova zajednica postoji i zahvaljujući potpori nacionalnih organizacija za potporu koje se financiraju iz programa Erasmus+ na temelju sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljenih s Europskom izvršnom agencijom za obrazovanje i kulturu te podupirućih partnera.


Vizual eTwinning

 

Ako se pitate koja je uloga eTwinninga u programu Erasmus+ i kako uz pomoć eTwinninga možete povećati kvalitetu i održivost svojih KA1 ili KA2 projekata, pozivamo vas da pogledate izvadak iz Praktičnog vodiča za ravnatelje i stručne timove u školama. Cjelokupno izdanje dostupno je u rubrici Publikacije.

Kako se koristiti portalom www.eTwinning.net

Prijava na portal je brza i jednostavna. Prvo unosite osnovne korisničke podatke, nakon čega na vašu e-mail adresu pristiže poveznica na nastavak registracije.

Registraciju ćete dovršiti unosom osnovnih podataka o sebi i svojoj ustanovi, područjem vašeg interesa, te dobne skupine učenika s kojima radite.
Nakon toga, vaša registracija trebala bi biti završena. U slučaju da niste u mogućnosti dovršiti registraciju, javite se na e-mail adresu: etwinning@mobilnost.hr.

 

Nakon prijave možete razgledati što vaši kolege rade na portalu. Rubrika „Korisnici/People" na vašem eTwinning Live profilu će vam omogućiti pretraživanje članova portala. Ako pronađete kolege s interesima sličnim vašima, slobodno im se javite i pokušajte zajedno osmisliti i prijaviti projekt koji će odgovarati vašim učenicima.

 

UPUTE ZA REGISTRACIJU NA PORTAL ETWINNING

Podrška za novoregistrirane korisnike

Ako ste se tek registrirali na portal eTwinning, pogledajte kratki vodič za novoregistrirane korisnike s kratkim pregledom mogućnosti eTwinninga.

Mogućnosti eTwinninga

Korisnicima portala eTwinning dostupni su različiti oblici stručnih usavršavanja kroz eTwinningove mobilnosti, seminare, radionice, konferencije, webinare i mrežne edukacije te rad na zajedničkim virtualnim projektima.

 
 

Ambasadori

Ambasadori su iskusni eTwinneri koji vam pružaju pomoć i podršku u realizaciji projekata i snalaženju na portalu eTwinning. Oni održavaju regionalne radionice, info dane i webinare. S ambasadorima možete kontaktirati putem e-maila ili vašeg eTwinning Live profila.


Vizual eTwinning

Dodatne informacije

Na ovoj mrežnoj stranici potražite i priručnike, publikacije te primjere dobre prakse koje vam mogu poslužiti kao nadahnuće.

 
Središnja organizacija za potporu u eTwinningu osmislila je niz video materijala i prezentacija o različitim aspektima uporabe eTwinninga u nastavi, a namijenjeni su početnicima. Materijale možete pregledati klikom na rubriku eTwinning Self Teaching Material u desnom dijelu ekrana. Sastavni dio materijala su i kratki kvizovi koje moćete ispuniti upisom vaših korisničkih podataka za portal eTwinning.

Često postavljana pitanja

Pripremili smo za vas često postavljana pitanja.

Podrška korisnicima

Nacionalna organizacija za potporu pruža vam savjete i pomoć u svim fazama realizacije eTwinning projekta. Osim toga, dodjeljujemo nacionalne oznake kvalitete i nacionalne nagrade, organiziramo radionice, seminare, konferencije i webinare, financiramo odlaske na profesionalna usavršavanja u inozemstvu, pratimo vaš rad i napredak.

 

Na raspolaganju smo za sva vaša pitanja putem e-mail adrese: etwinning@ampeu.hr i telefona na broj +385 1 555 6498.

 

Također i dalje pratite mrežne stranice hrvatske Nacionalne organizacije za potporu eTwinningu www.etwinning.hr.

 

Pratite nas putem FacebookaTwittera ili YouTube kanala.