eTwinning i Erasmus+ za dječje vrtiće

Iako je program Erasmus isprva bio namijenjen studentskim razmjenama, danas on nudi puno više. Radite li u dječjem vrtiću, upravo vam ovaj program zajedno s eTwinningom omogućava da se profesionalno usavršavate u nekim od vrtića diljem Europe ili na odabranim tečajevima, seminarima i konferencijama u inozemstvu.

Vrtići u Hrvatskoj uključeni u program Erasmus+ i eTwinning još su uvijek manjina, no svake godine sve je više odgojiteljica i odgojitelja, nenastavnog osoblja i ravnatelja koji su prepoznali prednosti uključivanja u međunarodne aktivnosti suradnje. Praksa praćenja sustručnjaka u radu, tzv. Job shadowing u sklopu programa Erasmus+, postaje sve popularniji način stručnog usavršavanja. Takvo usavršavanje  nudi mogućnost neposrednog uvida u pedagoške prakse kolega iz različitih odgojno-obrazovnih sustava diljem Europe. Možete doznati kako to stvarno izgleda kad djeca spavaju na otvorenom u vrtiću u Švedskoj ili kako se povrtnjakom bave cijele godine na otvorenom u pitomoj klimi Azora. Job shadowing na Kanarskim otocima pomoći će vam da bolje razumijete život otočke zajednice okupljene oko škola kao mjesta suradnje i povezanosti  lokalne zajednice.

 

Želite li naučiti o nekom području više, nema problema. Erasmus+ i eTwinning nude i mnoštvo prilika za profesionalno usavršavanje koji će vam ponuditi nova znanja i vještine, ali i mogućnost stvaranja socijalnog kapitala. Na tečaju ćete zasigurno pronaći neku kolegicu ili kolegu s kojima želite produljiti suradnju, a tome će najbolje poslužiti eTwinning platforma koja okuplja odgojno-obrazovne djelatnike, učenike i studente kako bi u zajedničkim eTwinning projektima razmjenjivali ideje i učili kroz suradnju. Takvi projekti namijenjeni su i djeci najranije dobi, koja će upravo u eTwinning projektu učiti kako učiti pomoću različitih web alata, usvajati digitalne kompetencije, kompetencije u korištenju stranih jezika, a svakako će i naučiti što je to točno multikulturalnost. eTwinning projekte možete i sami kreirati na temu koja zanima djecu koju poučavate, a eTwinning projekt će biti i dio opširnijeg Erasmus+ projekta.

 

Nemojte misliti da je to izvan vaših mogućnosti. Upravo je suprotno: Erasmus+ i eTwinning stvoreni su za vas, djelatnike dječjih vrtića, a kad jednom krenete, povratka više nema. Na vašem putu čekaju vas iskusniji etwinneri i erasmusovci koji će vam pružiti podršku.

 

Više o mogućnostima programa Erasmus+ u području predškolskog odgoja i obrazovanja doznajte na stranicama hrvatske nacionalne agencije za provedbu programa Erasmus+: Uz Erasmus+ do boljih škola i vrtića.

 

O eTwinningu doznajte više na Europskoj platformi za školsko obrazovanje, a na stranicama nacionalne organizacije za podršku eTwinningu pronađite informacije o eTwinningovim profesionalnim usavršavanjima na koja se možete prijaviti. 

 

eTwinning i Erasmus+ za dječje vrtiće - Slika 1