Gimnaziji Pula nagrada Jan Amos Comenius za visokokvalitetno poučavanje o Europskoj uniji

Europska komisija dodijelila je nagradu Jan Amos Comenius Gimnaziji Pula za kreativno poučavanje učenika o Europskoj uniji. Nagrađene su ukupno 22 srednje škole u Europskoj uniji, a svaka će primiti iznos od 8.000 eura.

 

Nagrada je rezultat dugogodišnjeg truda i rada profesorica Tanje Černeka i Elizabete Pavlović koje su ove godine vodile 13. generaciju učenika trećih razreda u posjet institucijama Europske unije u Strasbourg i Bruxelles, čime je ukupno tijekom godina te institucije posjetilo 700 učenika. Također su ondje promovirali istarsku kulturnu baštinu pa se primjerice u Europskom parlamentu plesao balun, igrala briškula, čitala poezija Mate Balote - rekla je profesorica Tanja Černeka.

 

Ravnatelj Filip Zoričić je rekao da su ovim i drugim projektima zadnjih godina postali prava europska škola koja zahvaljujući svojim učenicima i profesorima promovira zavičaj u Europi, najavivši da će novac od nagrade uložiti u opremanje modernog radijskog studija i zadruge I.Z.V.O.R..

 

Povodom proglašenja nagrađenih uoči Dana Europe potpredsjednik Komisije za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je kako je nagrada simbolična. "Uoči 70. obljetnice Schumanove deklaracije, iz koje je proizašao mirovni projekt koji se prije svega temelji na europskoj solidarnosti, škole i učenici diljem Europe suočavaju se s nesigurnim vremenima kakva se ne pamte od Drugog svjetskog rata. Sedamdeset godina kasnije ovu ćemo krizu prevladati i postati još snažniji oslanjajući se na našu kreativnost i solidarnost", poručio je.

 

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel istaknula je da učenje o Europskoj uniji u školi nije luksuz, već je ono nužno. "Moramo od rane dobi razvijati znanje o Europskoj uniji i razumijevanje njezina funkcioniranja. Naše škole mogu na inspirativne načine pridonositi jačanju kritičke svijesti i osjećaja pripadnosti Europskoj uniji. Drago mi je da se ovom nagradom odaje priznanje tom važnom radu te povećava njegova vidljivost", rekla je Mariya Gabriel.

 

Nagrada Jan Amos Comenius za visokokvalitetno poučavanje o Europskoj uniji natjecanje je srednjih škola iz EU. Natječaj je po prvi puta raspisan 6. studenoga 2019. godine i u njemu su sudjelovale škole iz 24 države članice. Vanjski neovisni ocjenjivači ocijenili su svaku prijavu i odabrali 22 pobjednika.

 

Riječ je o pilot-projektu koji je Europska komisija provela na prijedlog Europskog parlamenta. U svojoj Preporuci o promicanju zajedničkih vrijednosti, uključivog obrazovanja i europske dimenzije poučavanja iz 2018. Vijeće je kao prioritet politike istaknulo poučavanje i učenje o nastanku, vrijednostima i funkcioniranju EU-a. Cilj je nagrade predstaviti dobru praksu u poučavanju u skladu s ciljevima Preporuke.

 

Jan Amos Comenius (na češkom: Jan Amos Komenský) bio je češki filozof, pedagog i teolog koji se smatra ocem modernog obrazovanja. Služio je kao posljednji biskup Zajednice braće te je kasnije prognan zbog svojih vjerskih uvjerenja. Bio je jedan od prvih zagovornika univerzalnog obrazovanja, čija je načela izložio u svojem djelu Didactica Magna. Sredinom 17. stoljeća taj je odgojitelj i teolog vodio škole i savjetovao protestantske vladare širom Europe.

 

Pogledajte videoporuku Povjerenice za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariye Gabriel.

 

datum objave: 14.05.2020.