Izjava o pristupačnosti

Izjava o pristupačnosti stranice www.etwinning.hr

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) nastoji, a kao tijelo javnog sektora je i obvezna osigurati pristupačnost svojih mrežnih stranica u skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske (NN 17/19) od 23. rujna 2019., kojim se u nacionalno zakonodavstvo preuzima Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora.

Ova Izjava o pristupačnosti odnosi se na mrežnu stranicu na adresi www.etwinning.hr.

 

Status usklađenosti

Mrežna stranica www.etwinning.hr  djelomično je usklađena sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora zbog neusklađenosti koje su navedene u nastavku.

 

Nepristupačni sadržaj

Iznimke od usklađenosti sa Zakonom o pristupačnosti očituju se u sljedećim dijelovima sadržaja:

 • Na stranici nema opcije „Preskoči na glavni sadržaj“ kao ni forme gdje bi slabovidni korisnici mogli birati veličinu fonta i kontraste.
 • Forma za pretragu stranice nije pristupačna jer je Edit polje definirano kao slika te iz tog razloga korisnici čitača ekrana ne mogu upisati željeni pojam za pretragu.
 • Na naslovnici se uočava devet klikajućih elemenata koji nisu deskriptivni te nije jasno na što se oni odnose.
 • Na naslovnici su vidljivi videozapisi koji nisu statični, a također ni naslov pojedinog videozapisa koji je definiran razinom. Videozapisi se s lakoćom pokrenu, ali pri zatvaranju/prekidu videosadržaja ne uočava se gumb takvih namjena. Prikaz videozapisa nije intuitivan. Sadrži informacije koje su u takvom startnom prikazu suvišne.
 • Na stranici se nalaze elementi koji u internetskim pretraživačima Google Chromeu i Mozilla Firefoxu nemaju isti prikaz. Firefox ih vidi samo kao poveznice koje nisu deskriptivne. Riječ je o pet poveznica kojima je potrebno dodijeliti deskripciju. Isti ti elementi u Google Chromeu su definirani i kao slike i kao poveznice.
 • Elementi ETWINNING AMBASADORI, USAVRŠAVANJA, VIRTUALNI PROJEKTI, KVALITETA/NAGRADE nemaju hijerarhijski organizirane naslove. Unutar sadržaja poveznica postoje elementi definirani kao liste, a unutar poveznice ETWINNING AMBASADORI postoje nepristupačni videozapisi.
 • Na stranici je vidljiv element čiji se sadržaj odabire gumbom „Naprijed“ ili „Natrag“. Ne može se reći da ovakav prikaz nije pristupačan, ali treba više vremena da se shvati smisao. Svi elementi koji se ovdje mogu odabrati, već su prisutni na stranici.
 • Sadržaj unutar sljedećih elemenata: Što je eTwinning, Natječaji, Obavijesti, Informativne i promotivne aktivnosti, Publikacije, Za medije, Obrada osobnih podataka – moraju imati hijerarhijski organizirane naslove. Navedeni sadržaji imaju definirane samo naslove.
 • Elementi u podnožju također nemaju isti prikaz u preglednicima Mozilla Firefoxu i Google Chromeu. Google Chrome: footer_left_icon_home, footer_left_icon_facebook, footer_left_icon_youtube, footer_left_icon_twitter, footer_left_icon_news, eTwinning, Erasmus Plus, AMPEU. Prvih pet elemenata definirani su i kao slika i kao poveznica s tim da se slika očitava kao neoznačena grafika.
 • Mogućnosti za društvene mreže - za Facebook je to dijeljenje i lajkanje. Kod tih je elemenata prisutan tekst na engleskom jeziku, Like Facebook Plugin i Share Facebook social plugin. Navedeni tekst je suvišan, a isto vrijedi i za Twitter.
 • Mozilla Firefox: hr, eplusetwinninghrvatska fref=nf, UCn0qZyTQUkCT-kG98_S0enA, etwinninghr, footer_left_icon_print, e-obavijesti, eTwinning, 17, Erasmus Plus, AMPEU. Prva tri elementa definirana su i kao slika i kao poveznica bez alternativnog teksta/deskripcije.
 • Element „e-obavijesti“ je također definiran dvostrukim HTML oznakama. Ovdje vrijede iste opaske za društvene mreže kao i za preglednik Google Chrome.

 

Podizanje razine pristupačnosti

Agencija za mobilnost i programe Europske unije će provoditi korektivne mjere za rješavanje problema nepristupačnog sadržaja svog mrežnog sjedišta u maksimalnoj mogućoj mjeri. U suradnji s Državnom školom za javnu upravu te stručnjacima za primjenu IKT-a u svakodnevnom životu osoba smanjenih mogućnosti svoje djelatnike osposobljava za izradu, vođenje i održavanje sadržaja mrežnih stranica za pokretne uređaje u skladu sa Zakonom o pristupačnosti.

 

Priprema ove izjave o pristupačnosti

Ova je izjava sastavljena 22. rujna 2020.

Za pripremu ove Izjave korištena je analiza testiranja pristupačnosti. Testiranje je proveo Centar UP2DATE, Centar za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja u razdoblju od 23. do 26. travnja 2020. godine.

Operativni sustavi, internetski preglednici i mobilni uređaji na kojima su izvršena testiranja: MS Win10, Google Chrome, Mozilla Firefox, IOS 13.3.1, Safari.

Pomoćna tehnologija korištena tijekom testiranja: NVDA, Jaws, Voiceover.

 

Povratne informacije i podaci za kontakt

Sve upite vezane uz pristupačnost mrežnog mjesta www.etwinning.hr korisnici mogu uputiti Agenciji za mobilnost i programe Europske unije.

Tel: +385 (0) 1 5556 498

Fax: +385 (0) 1 5005 699

e-mail: info@mobilnost.hr

Frankopanska 26, HR - 10000 Zagreb

 

Inspekcijski nadzor

Tijelo nadležno za praćenje usklađenosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora sa zahtjevima pristupačnosti i nadzor nad provedbom Zakona o pristupačnosti jest Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske.

U slučaju nezadovoljavajućih odgovora na obavijest ili zahtjev za povratne informacije o pristupačnosti ovih mrežnih stranica, korisnici se mogu obratiti Povjereniku za informiranje putem telefona broj +385 1 4609 041 ili putem elektroničke pošte: pristupacnost@pristupinfo.hr.