Dan europskih autora 27. ožujka 2023.

Na inicijativu povjerenice Gabriel ove će se godine prvi put održati Dan europskih autora. U sklopu tog dana 27. ožujka 2023. održat će se tri paralelne aktivnosti: Satovi čitanja u školama, Turneja europskih autora i Konferencija o promociji čitanja. Svrha je ove inicijative ponovno povezati mlađe generacije s čitanjem knjiga i pomoći im otkriti raznolikost europske književnosti.

 

Osim toga, nastojat će se pokazati kako književnost može biti alat za osnaživanje pojedinaca. Knjige i čitanje mogu omogućiti uključivanje u aktualne društvene i osobne izazove. Dan je također prilika da se naglasi važnost svih programa i inicijativa koji se već provode u pojedinim zemljama EU-a kako bi se promicalo čitanje.

 

Satovi čitanja u školama

Srednje škole diljem EU-a pozivaju se putem zajednice eTwinning i drugih kanala da organiziraju čitanje naglas s europskim autorima.

Uključite se! Ako je vaša škola zainteresirana za sudjelovanje, prijavite se putem e-maila EAC-DAY-OF-THE-EUROPEAN-AUTHORS@ec.europa.eu do 6. ožujka 2023. godine.

Više informacija i praktičnih savjeta o uključivanju možete pročitati na stranici Dan europskih autora.

 

Turneja europskih autora

Komisija organizira obilazak europskih autora koji će posjetiti škole, knjižnice i knjižare, koji će čitati dio svojih djela i potaknuti učenike da otkriju druge europske autore.

 

Konferencija o promociji čitanja

Konferencija se održava u Sofiji (Bugarska). Okupit će predstavnike ministarstava obrazovanja i kulture država članica EU-a koja nadziru politike čitanja, kao i predstavnike sektora knjiga i organizacija koje promiču čitanje. Cilj ove konferencije je razmjena iskustava i praksi u čitanju.

 

Dan europskih autora 27. ožujka 2023. - Slika 1

datum objave: 24.02.2023.