eTwinning podržava ukrajinske učitelje i učenike

Uz geslo "Zajedno smo jači" eTwinningova zajednica želi izraziti solidarnost s ukrajinskim prijateljima, kolegama iz Nacionalne službe za podršku, učiteljima i učenicima. U osam je godina 3271 učitelj iz 1682 ukrajinske škole sudjelovao u eTwinningu, gradeći snažna prijateljstva s ostalim europskim učiteljima i školama u okviru suradničkih projekata i obrazovnih aktivnosti. Te su veze nasilno prekinute 24. veljače 2022. godine. 
 
Stotine tisuća Ukrajinaca, poglavito žena i djece, napustilo je svoju domovinu i traži azil u ostalim europskim državama. Uz hitnu i humanitarnu pomoć koja je prvenstveno potrebna, te države trebaju podršku pri organizaciji obrazovanja ukrajinske djece što je prije moguće. Učitelji iz drugih država gledaju rat u Ukrajini te su suočeni s izazovom „podučavanja povijesti u stvarnome vremenu“ i objašnjavanja učenicima što prolaze njihovi ukrajinski vršnjaci, pitajući se pritom kako im konkretno pomoći.
 
Više o načinima pružanja podrške ukrajinskim učiteljima pročitajte u članku eTwinning podržava ukrajinske učitelje i učenike te na portalu School Education Gateway u članku Obrazovanje i potpora ukrajinskim izbjeglicama.
 
Korisne publikacije
 
Također, dostupne su publikacije Europske komisije Policy guidance on supporting inclusion of Ukrainian refugees in education te prijevod englesko-ukrajinskog rječnika (English-Ukrainian pictograms for students and teachers) na druge jezike EU.
 
Webinar "Supporting the mental health and well-being of refugee children in school"
 
22. travnja 2022. godine održat će se webinar koji će biti otvoren za sve učitelje i nastavnike, a ne samo one koji su registrirani u eTwinningu. Webinar organizira School Education Gateway, a prijava je moguća na poveznici: Webinar "Supporting the mental health and well-being of refugee children in school".
 
eTwinning podržava ukrajinske učitelje i učenike - Slika 1
datum objave: 18.03.2022.