eTwinningove nagrade za 2023.: Inovacije i obrazovanje

Twinningove nagrade za 2023.: Inovacije i obrazovanje

Čestitke dobitnicima eTwinningovih nagrada za 2023. godinu: Inovacije i obrazovanje. Dobitnici su odabrani iz skupa pobjednika iz prethodnih triju godina na temelju razine inovativnosti njihove projektne ideje. Saznajmo više o dobitnicima nagrada za 2023.!
 
eTwinning Prizes 2023
 

Dobna kategorija 0 – 6 godina: STEAM Preschool Academy, 2022.: U okviru projekta STEAM Preschool Academy (hrv. Predškolska akademija STEAM-a) učenici su pisali bajke s drugim učenicima. Projekt je nagrađen zbog inovativnog načina stvaranja mnogih različitih vrsta okruženja za učenje. Učenici su bili u interakciji jedni s drugima, razvijali suradničke i komunikacijske vještine, učeći pritom o različitim kulturama. Učenici su se prilikom učenja od drugih učenika u interkulturnom okruženju na kreativan način služili alatima IKT-a te otkrivali nove tehnologije.

  

Dobna kategorija 7 – 11 godina: eTwinners as Pros (hrv. eTwinneri kao profesionalci), 2022.: U okviru ovog projekta, koji je uključivao učitelje i učenike iz Hrvatske, Grčke, Španjolske, učenicima su predstavljene višestruke mogućnosti za razvoj karijere. Ovaj je projekt nagrađen u ovoj kategoriji zbog načina na koji su učenici mogli biti protagonisti u procesu učenja stvaranjem, oblikovanjem i čak vrednovanjem svog napretka. Ovaj se projekt vrtio oko učeničke agencije te je obuhvaćao česte sesije vršnjačkog podučavanja te angažman na istraživanju, analizi i kreativnom procesu.

 

Dobna kategorija 12 – 15 godina: Myth'arts: myths in art and literature (hrv. Mitumjetnost: mitovi u umjetnosti i književnosti), 2021.:  U okviru ovog projekta obrađena je klasična mitologija iz umjetničke perspektive, i to kombiniranjem književnosti, slikarstva, povijesti i glazbe. Svrha mu je bila podizanje svijesti o klasičnoj kulturi, kao i svijesti o pripadanju Europi. Projekt je nagrađen zbog kreativnih aktivnosti i suradnje učenika. Utvrđeno je da se radi o „veoma originalnom projektu koji je potaknuo kreativnost i motivaciju učenika, razvijajući pritom digitalne, lingvističke i druge transverzalne kompetencije“. Završni proizvodi projekta uključuju niz e-knjiga, podcasta i izazova.

 

Dobna kategorija 16 – 19 godina: Robo Code, 2020.: „Robo-Code“ (hrv. Robokod) projekt je u području STEM-a koji je bio usmjeren na inženjerstvo i računalnu znanost. U okviru projekta upotrebljavala se metoda obrnute učionice kako bi učenici poboljšali svoje znanje i rukovanje s tehnološkim proizvodima (robot Edison). Projekt je odabran zbog inovativne upotrebe metode obrnute učionice i uzimanja u obzir personaliziranih pristupa učenju. Radilo se o sjajnom međusektorskom obrazovnom projektu koji je ujedinio strukovne i osnovnoškolske učenike. Strukovni su učenici preuzeli ulogu učitelja, dok su mlađi učenici uživali u sudjelovanju na projektu o aktivnom učenju, kao i učenju od različitih predavača.

 

PSOO: Solutions Against the Greenhouse Effect (hrv. Rješenja za efekt staklenika) 2022. (SAGE): SAGE je projekt koji je usmjeren na uzroke i posljedice efekta staklenika. Učenici su proučavanjem meteorologije svojih domovina istražili utjecaj efekta staklenika na njih. Učenici su u drugoj godini ovog projekta u okviru programa Erasmus + proučavali rješenja za efekt staklenika koja su testirali izgradnjom vlastitog staklenika. Učenici su naveli da su im među najboljim aspektima projekta bili upoznavanje različitih kultura i potencijalne karijerne mogućnosti izvan granica njihove domovine.

 

Čestitke svim dobitnicima! Zapamtite, eTwinningovi projekti koji su se održali tijekom školskih godina 2021./2022. i 2022./2023. moći će se prijaviti za eTwinningove nagrade za 2024. godinu.

 

datum objave: 05.05.2023.