Hrvatska eTwinning zajednica bogatija za 39 eTwinning škola

Dinamična, kreativna i inovativna eTwinning zajednica u Hrvatskoj bilježi novi uspjeh, u ožujku 2019. godine zaključen je drugi natječaj za eTwinning škole te su 1.004 odgojno-obrazovne ustanove iz 39 eTwinning i eTwinning Plus zemalja članica dobile oznaku eTwinning škole. Radi se o oznaci koju dodjeljuje Središnja služba za podršku eTwinningu u Bruxellesu. Po broju nagrađenih ustanova Hrvatska je u top 10 zemalja, na 8. mjestu. Na prvome je mjestu Turska s 298 eTwinning škola.

 

Hrvatska eTwinning zajednica bogatija za 39 eTwinning škola - Slika 1

 

 

eTwinning je europska odgojno-obrazovna platforma za učenje i poučavanje. S više od 4200 projekata, 9613 nastavnika i 1811 odgojno-obrazovnih ustanova, te s ukupno 79 ustanova koje nose oznaku eTwinning škole, eTwinning zajednica u Republici Hrvatskoj nastavlja s trendom najbržeg rasta interesa za eTwinning u zajednici 39 zemalja koje sudjeluju u ovoj inicijativi.

 

U Republici Hrvatskoj ovu oznaku eTwinning škole dobilo je 39 predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola koje su se istaknule kvalitetom integracije informacijsko-komunikacijskih tehnologija i međunarodne suradnje u svoj redovan rad.

 

Kako bi zadovoljile formalne uvjete natječaja, ustanove su morale biti prisutne na portalu eTwinning najmanje dvije godine s najmanje dvoje djelatnika registriranih na portalu te je barem jednom eTwinning projektu u kojem su sudjelovali trebala biti dodijeljena nacionalna oznaka kvalitete. Oznaka eTwinning škole vrijedi do kraja 2020. godine.

 

Europska mreža eTwinning škola poticaj je daljnjem razvoju eTwinninga. Ovom znakom eTwinning škole prepoznate su kao centri izvrsnosti u odgoju i obrazovanju ali i lokalnoj zajednici, kao ustanove koje promiču digitalne prakse, e-sigurnost, inovativne i kreativne pedagoške pristupe, stalni profesionalni razvoj i obrazovanje zaposlenih te suradnju u nastavi između učitelja i učenika.

 

Novina u ovogodišnjem Pozivu za podnošenje prijedloga za Erasmus+ su posebne mogućnosti upravo za eTwinning škole u okviru aktivnosti Školska partnerstva.  Budući da je kombiniranje fizičkih mobilnosti i virtualne suradnje važan element ove vrste partnerstva, uporaba portala eTwinning te status eTwinning škole bit će posebno vrednovani u projektnim prijavama za Školska partnerstva.

 

Popis svih odgojno-obrazovnih ustanova s oznakom eTwinning škole u Hrvatskoj možete pronaći ovdje.

datum objave: 20.03.2019.