Nagrade COMET za najbolje eTwinning projekte 2019./2020.

Nacionalna služba za potporu eTwinningu koja djeluje u Agenciji za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) odabrala je ovogodišnje dobitnike nagrada COMET za najbolje eTwinning projekte u pet kategorijaOve je godine na natječaj prijavljeno tridesetak projekata, a neki od uvjeta bili su da je projekt realiziran u školskoj godini 2019./2020., da su u njemu sudjelovali učenici i da mu je dodijeljena Nacionalna oznaka kvalitete. Uz COMET plaketu, pobjednicima ovogodišnjeg natječaja Agencija će kao nagradu tijekom 2021. godine osigurati sudjelovanje na eTwinning mobilnosti u inozemstvu ili na online događaju u organizaciji Središnje službe za potporu eTwinningu. 

 

Dobitnici nagrada proglašeni su na nacionalnoj godišnjoj eTwinning konferenciji na temu digitalnih kompetencija koja je održana online 11. studenoga 2020. te su tom prilikom prikazani kraći videozapisi u kojima su dobitnici predstavili svoje projekte.

  

Dječji vrtić Potjeh iz Slavonskog Broda - 

projekt "Stay home" kategorija Predškolski odgoj i obrazovanje 

 

Projekt "Stay home" autorski je prvijenac odgojiteljice Apolonije Boras nagrađen Europskom i Nacionalnom oznakom kvalitete. U projektu su sudjelovala 24 odgojitelja iz Europe. Odgojiteljica Apolonija Boras kaže da joj je bio cilj podijeliti svoja znanja o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i naučiti nešto novo. Zajedno s partnerima razvijala je upotrebu web alata u radu s djecom te je kreirala digitalne i edukativne sadržaje postavljene na mrežnu stranicu vrtića. Tijekom lockdowna je, ističe, prepoznala i upozorila na važnost upotrebe informatičkih alata u procesu učenja, a rezultati projekta su izmijenjeni kurikulum vrtića i program aktivnosti u koji su uključeni inovativni sadržaji. 

 Nagrade COMET za najbolje eTwinning projekte 2019./2020. - Slika

 

Osnovna škola Brodarica - projekt "Sigurnim korakom u školu 1" kategorija Niži razredi osnovne škole

 

Učiteljica 1.a razreda OŠ Brodarica Branka Pastuović provela je s učenicima niz aktivnosti u sklopu projekta "Sigurnim korakom u školu 1" sa svrhom razvijanja suradnje učitelja i učenika prvih razreda osnovnih škola koji započinju rad po novim predmetnim kurikulumima i njihovog osnaživanja u primjeni digitalnih alata. U projektu je sudjelovalo 35 partnera, a nagrađen je 21 oznakom kvaliteteSvoju aktivnost nastavljaju projektom "Sigurnim korakom u školu 2". 

 

Dobitnica nagrade Comet Branka Pastuović s učenicima

 

Osnovna škola Petra Preradovića iz Zadra - projekt "STEM4Change" 

kategorija Viši razredi osnovne škole  

 

Profesorica Osnovne škole Petra Preradovića iz Zadra Anita Šimac sudjelovala je s učenicima osmih razreda u nizu projektnih aktivnosti čija je svrha bila osvijestiti kod djece mogući utjecaj svakoga od nas na klimatske promjene. Smatra da su teme održivog razvoja nedovoljno zastupljene u današnjem kurikulumu te je organiziran niz aktivnosti kojima je potaknuto uključivanje ovih tema. Kaže da su učenici bilo iznimno zainteresirani za sve aktivnosti. 

 

Dobitnica nagrade Comet Antita Šimac

 

Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab projekt "Hidden World of Parabolas" kategorija Gimnazije 

 

Projekt je nastao kao rezultat suradnje s Prvom kragujevačkom gimnazijom u Srbiji. Učenici Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab ispitivali su oblike iz okoline te uz upotrebu digitalnog alata Geogebra utvrđivali imaju li oblik parabole. Projekt je, prema ocjeni profesorice Aleksandre Brmbote, bio uspješan te je osvojio više nagrada. 

 

Dobitnica nagrade Comet Aleksandra Brmbota s učenicima

 

Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića iz Zagreba 

projekt "International day of mathematics 2020" 

kategorija Strukovne i umjetničke škole 

 

U projektu je sudjelovalo 96 učenika i 31 nastavnik iz pet zemalja. Učenici su učili o Platonovim tijelima, pravili njihove modele, upoznali su se s radom 3D printera te naučili kako isprintati broj Pi i druge matematičke simbole, kao i koja je primjena micro bita u matematici. Izradili su zajedničku e-brošuru te predmete od isprintanih modela. COMET nagradu dobila je nastavnica Ružica Soldo 

 

Dobitnica nagrade Comet Ružica Soldo s učenicima

 

datum objave: 19.11.2020.