Naša lijepa, održiva, zajednička budućnost: škole i novi europski Bauhaus

Pišu: Nataša Ljubić Klemše, dipl. učiteljica, savjetnica, i Tomislav Pavlović, mag. prim. educ., učitelj savjetnik 

 

eTwinning u 2022. godini poziva učitelje i učenike da redefiniraju svoje škole u okviru godišnje teme „Naša lijepa, održiva, zajednička budućnost: škole i novi europski Bauhaus“. U sklopu godišnje teme eTwinning i eTwinningovi odgojno-obrazovni radnici će sa svojim učenicima dati odgovor na pitanje što okruženje za učenje čini ljepšim, održivijim i uključivijim.

Zbog pandemije bolesti COVID-19 u obrazovanju su se dogodile brojne promjene. Tzv. “novo normalno” uključuje hibridni model obrazovanja, u kojemu se kombiniraju različiti pristupi nastavi. Takav pristup poučavanju otvara brojne mogućnosti i kreativne ideje za stvaranje vizije “škole iz snova” koja će biti izgrađena na vrijednostima uključenosti, ljepote i održivosti.

U vezi s prijedlogom Preporuke Vijeća o kombiniranom učenju za visokokvalitetno i uključivo osnovno i srednjoškolsko obrazovanje povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel potvrdila je: „Nastojanje da se ostvari kvalitetnije i uključivo obrazovanje i osposobljavanje nije ograničeno na kontekst pandemije bolesti COVID-19. Sada imamo priliku napredovati i učiti iz nedavnih iskustava. U današnjem prijedlogu zacrtana je vizija obrazovanja koje u Europi želimo. To je obrazovanje koje podupire opće ciljeve europskog prostora obrazovanja i Akcijskog plana za digitalno obrazovanje u pogledu promicanja kvalitete i uključivosti, zelenog i digitalnog obrazovanja diljem Europe.”

Predsjednica Europske komisije Ursula von den Leyen kao glavni cilj novog plana u rješavanju novih globalnih izazova navodi da Europa 2050. bude prvi klimatski neutralan kontinent, za što nije dovoljno smanjiti emisije. Naglašava potrebu gospodarskog modela koji planetu vraća ono što od njega oduzme: kružno gospodarstvo koje počiva na obnovljivim izvorima energije. Zato će biti pokrenut Novi europski Bauhaus, zajednički prostor za dizajn i kreativnost u kojem se ta vizija ostvaruje suradnjom arhitekata, umjetnika, studenata, znanstvenika, inženjera i dizajnera. Novi europski Bauhaus bit će pokretačka sila u ostvarenju privlačnog, inovativnog i humanog europskog zelenog plana. Novi pokret koji će počivati na održivosti, dostupnosti i estetici želi recikliranje, obnovljive izvore energije i biološku raznolikost učiniti prirodnima i na taj način će europski zeleni plan približiti građanima.

Provedba ovog plana je nezamisliva bez eTwinninga, glavnog pokretača kreativnosti, inovativnosti, inkluzije i održivosti u obrazovanju.

eTwinning i eTwinningovi projekti prvi su i nezaobilazan korak u stvaranju održivog obrazovanja u kojemu je poučavanje i učenje zasnovano na univerzalnom principu održivosti, kao što su socijalna jednakost, društveni problemi, prevencija, predostrožnost, sudjelovanje i pristup informacijama, zajednička odgovornost i popravljanje šteta.

eTwinningove škole su predane uključivosti na svim razinama i one aktivno traže načine za stvaranje uključivog okruženja za učenike svih razina sposobnosti i različitih kultura te njihove roditelje i zajednicu. U tim školama učitelji rade zajedničkim snagama kako bi pružili šire i bogatije obrazovno iskustvo za sve. eTwinningove škole dijele znanja i nastavne prakse kako škola može postati u potpunosti otvorena za učenike svih spolova i rodova i seksualnih orijentacija te pružaju korisne informacije onima koji žele unaprijediti svoje obrazovne vještine i ojačati svoje kompetencije u podučavanju učenika s poteškoćama u učenju ili učenika s posebnim potrebama.

Albert Einstein je rekao: “Kreativnost je zarazna. Širite ju.” Ne postoji bolji način za njezino širenje od sudjelovanja u eTwinningovim projektima i realizaciji projektnih aktivnosti eTwinninga. Provođenjem eTwinning projekata eTwinningovi učitelji iskušavaju nove pristupe učenju, sudjeluju u raznim događajima i prihvaćaju kreativne izazove. Istovremeno imaju priliku razmjenjivati svoja iskustva, prakse i ideje te pronaći mnogo korisnih resursa za svakodnevni rad u nastavi. Prisjetimo se riječi E. De Bono-a: “Kreativnost podrazumijeva izbacivanje iz uobičajenih misaonih obrazaca da bi se stvari sagledale na drukčiji način. Kako bi to postigli, učitelji moraju učenicima dati priliku za kritičko razmišljanje, razmjenu ideja i pitanja, suradnju u postizanju ciljeva, sagledavanje problema na novi način i iskušavanje novih pristupa.”

 

U svrhu promocije godišnje eTwinningove teme tijekom cijele godine bit će organizirane kampanje eTwinning Spring (eTwinningova proljetna kampanja) i eTwinning Weeks (eTwinning tjedan). Godišnja konferencija eTwinninga, koja će biti održana u listopadu 2022. godine, kao i stručna usavršavanja i godišnja knjiga eTwinninga bit će posvećeni ovoj temi.

eTwinningova proljetna kampanja za 2022. godinu kreće u ožujku s ciljem podizanja svijesti o ovogodišnjoj temi i osnaživanja eTwinningove zajednice. Trajat će od 1. do 31. ožujka te će rasvijetliti važne dijelove godišnje teme, kao što su održivi razvoj, inkluzivnost, kreativnost, učitelji kao osmišljavatelji učenja, nova okruženja za učenje i kombinirano učenje. Kampanja će biti usmjerena na nove i postojeće eTwinnere koji će dobiti inspirativne  resurse o načinima poticanja inkluzivnih i održivih škola. Glavna atrakcija kampanje bit će interaktivna karta nazvana „Škola iz snova“. Ta će škola imati različite prostorije u kojima će učitelji i učenici naći nove kreativne ideje, interaktivne aktivnosti i mrežne seminare o raznim temama. Na primjer, u učionici za likovnu kulturu sudionici će naći aktivnosti usmjerene na razvijanje kreativnosti učenika. U vrtu će se nalaziti igre i nastavni materijali usmjereni na održivost, a u knjižnici će sudionici naći brojne obrazovne resurse koji će poslužiti kao nadahnuće za njihove projekte.

Za stručna usavršavnja odgojno-obrazovnih radnika predviđena su tri webinara koji su povezani s godišnjom temom:

  • 16. ožujka 2022. u 16:00 sati: eTwinning webinar o godišnjoj temi
  • 14. ožujka 2022. u 17:00 sati: eTwinning webinar o obrazovanju za održivi razvoj
  • 18. ožujka 2022. u 16:00 sati: eTwinning webinar o inkluziji u školama.

 

Pozivamo vas da se pridružite obilježavanju godišnje eTwinningove teme: Naša lijepa, održiva, zajednička budućnost: škole i novi europski Bauhaus, sudjelujete u proljetnoj kampanji i eTwinning tjednu i na stručnim usavršavanjima posvećenim godišnjoj temi te pokrenete eTwinning projekt na ovu temu, istovremeno mijenjajući okruženje u kojemu radite, u kojemu poučavate i u kojemu živite stvarajući “Školu iz snova” i na taj način doprinosite postizanju cilja Europske komisije: Europa 2050. - prvi klimatski neutralan kontinent.