Europska platforma za školsko obrazovanje (European School Education Platform) - pitanja i odgovori

Ove će se godine School Education Gateway Europske komisije i eTwinning platforma spojiti u jedinstvenu Europsku platformu za školsko obrazovanje te će tako svi sadržaji i usluge biti pod jednim krovom. Doznajte kako će to utjecati na vaše račune koji se sada nalaze na School Education Gatewayu i eTwinningu.

 

Početna verzija Europske platforme za školsko obrazovanje bit će pokrenuta 16. svibnja 2022. godine. Platforma će sadržavati osnovne eTwinningove funkcionalnosti za registraciju novih eTwinning korisnika i za provedbu projekata. Izdanja s ažuriranim i novim značajkama i sadržajem bit će implementirana tijekom sljedećih mjeseci 2022. godine.

 

Nova platforma imat će URL: school-education.ec.europa.eu. Svi postojeći URL-ovi (www.etwinning.net, live.etwinning.net, twinspace.etwinning.net, nso.etwinning.net i www.schooleducationgateway.eu) nastavljaju s radom do ukidanja starih platformi (drugi dio 2022. godine). Ipak, izrada projekata na staroj eTwinning platformi bit će onemogućena. Novi projekti moraju se kreirati isključivo na novoj platformi. Slično tome, novi sadržaji do sada objavljeni na platformi School Education Gateway bit će objavljeni na novoj platformi čim potrebne funkcionalnosti budu dostupne. Dakle, kada se trenutne platforme ugase, njihovi URL-ovi bit će preusmjereni na novu platformu u odgovarajuća područja.

 

Početna verzija platforme omogućit će korisnicima eTwinninga stvaranje novih projekata i rad na novoj verziji TwinSpacea. Neke od značajki eTwinning Livea bit će dostupne u novom eTwinning području, a druge u području umrežavanja i profesionalnog razvoja Platforme. Trenutni i postojeći eTwinning projekti nastavit će svoje aktivnosti na staroj platformi kao i obično, do ukidanja stare platforme koja slijedi u drugom dijelu 2022. godine. Aktivne eTwinning grupe nastavit će svoje aktivnosti na staroj platformi, sve dok značajke ne budu dostupne u novoj platformi.

 

U početnoj verziji nove platforme korisnici mogu pronaći katalog online tečajeva i webinara (do sada poznatih kao School Education Gateway Teacher Academy). Međutim, sav urednički sadržaj i Erasmus+ alati (katalog tečajeva na licu mjesta, mogućnosti mobilnosti i strateška partnerstva) ostat će na platformi School Education Gateway dok se ne zatvori.

School Education Gateway i Teacher Academy

1. Objavio sam tečajeve u katalogu tečajeva School Education Gatewaya. Hoće li biti prebačeni na novu platformu?

 

Ne, tečajevi koje ste objavili na School Education Gatewayu neće biti prebačeni na novu platformu. Pružatelji tečajeva mogu se obratiti službi za pomoć School Education Gatewaya kako bi dobili ispis svojih tečajeva. Zahtjev za ispis mora se podnijeti najkasnije do 15. lipnja 2022.

Međutim, iznimka će biti za tečajeve koji su dobili recenzije koje su sudionici poslali u svom izvješću o mobilnosti putem Erasmus+ IT sustava. Opisi tečaja morat će se ručno prilagoditi kako bi se pratili novi zahtjevi u vezi s informacijama i ograničenjima u pogledu duljine. Pružatelji koji imaju tečajeve s recenzijama stoga se pozivaju da se obrate službi za pomoć School Education Gatewaya najkasnije do 15. svibnja.

 

2. Hoće li se popisi mogućnosti mobilnosti i strateških partnerstava premjestiti na novu platformu?

 

Ne, sve mogućnosti za mobilnost ili zahtjevi za strateško partnerstvo koji su stvoreni neće biti premješteni na novu platformu. Međutim, ovi će popisi i dalje biti dostupni i moći će se uređivati na School Education Gatewayu do drugog semestra 2022. To vam daje vremena za kopiranje i spremanje bilo kojeg teksta kojeg biste možda željeli spremiti.

 

3. Hoću li na novoj platformi imati pristup svojim značkama i potvrdama tečaja School Education Gateway / Teacher Academy?

 

Ne, značke i potvrde koje ste dobili na School Education Gatewayu neće biti premještene na novu platformu. Međutim, vaše značke i potvrde o tečaju i certifikati za webinare ostat će dostupni na vašem profilu na School Education Gateway platformi do drugog semestra 2022 godine. To vam daje vremena za preuzimanje PDF certifikata te svoje značke tečaja možete preuzeti u Badgr. Više informacija o certifikaciji School Education Gatewaya.

 

4. Gdje na novoj platformi mogu pronaći online profesionalni razvoj (online tečajevi i webinari)?

 

Sve aktivnosti stručnog usavršavanja bit će dostupne putem odjeljka "Razvoj" nove platforme. Aktivnosti online profesionalnog razvoja odvijat će se na platformi Europske komisije EU Academy.

 

5. Mogu li pristupiti online tečajevima koje sam prethodno pohađao na School Education Gatewayu i na novoj platformi?

 

Ne, online tečajevi koji su trenutačno dostupni na School Education Gatewayu neće biti prebačeni na novu platformu. Pristup tečajevima na School Education Gatewayu ostat će dostupan do drugog semestra 2022.

 

6. Mogu li na novoj platformi pristupiti nastavnim materijalima, člancima i tutorijalima koji se trenutno nalaze na School Education Gatewayu?

 

I stari i novi uređivački sadržaji (uključujući nastavne materijale, članke i tutorijale) ostat će dostupni na School Education Gatewayu do drugog semestra i bit će premješteni na novu platformu tijekom 2022.

 

7. Hoće li Europski skup alata za škole biti dio nove platforme?

 

Svi resursi i drugi materijali iz Europskog skupa alata za škole bit će premješteni na novu platformu. Njegovo "pakiranje", struktura i naslijeđena navigacija ostat će dostupni na adekvatan način kompatibilan s novom platformom. Postat će dostupan u tematskom području posvećenom 'Inkluziji' u sklopu odjeljka Škole i razvoj sustava na web stranici. Razvijeni koncept pakiranja i navigacije jednako će omogućiti ugrađivanje budućih alata u Europsku platformu za školsko obrazovanje.

 

8. Koristio sam alat i upitnik za samoprocjenu Europskog priručnika za škole. Hoće li rezultati PDF-ova s mog profila biti premješteni na novu platformu?

 

Ne, rezultati samoprocjene ili upitnika neće se prebacivati na novu platformu. Ako ih želite zadržati, preuzmite i spremite PDF-ove lokalno na svoje računalo prije srpnja 2022.

 

9. Kao korisnik School Education Gatewaya imam mnogo stavki u favoritima na svom profilu (tečajevi, mogućnosti mobilnosti, članci). Hoće li biti prebačeni na novu platformu?

 

Ne, stavke koje ste označili kao favorite neće biti premještene. Veze će zastarjeti nakon zatvaranja platforme School Education Gateway.

 

10. Pretplaćen sam na bilten School Education Gatewaya. Hoću li ga i dalje primati?

 

Primat ćete bilten School Education Gatewaya sve dok bilten s nove Europske obrazovne platforme ne postane dostupan.

 

eTwinning

1. Hoće li sadržaj postojećih eTwinning grupa biti prebačen na novu platformu?

 

Grupe u kojima je bilo ikakvih aktivnosti u razdoblju između 1. siječnja 2021. i 21. veljače 2022. bit će premještene na novu platformu zajedno sa svojim sadržajem i materijalima kreiranim nakon 1. srpnja 2018. godine. Grupe bez aktivnosti tijekom 2021. i 2022. bit će uklonjene. U svakom slučaju, eTwinning korisnici moći će preuzeti sadržaje svojih eTwinning grupa koji su im relevantni i možda će ih željeti ponovno koristiti.

 

 

2. Što će od mog sadržaja u eTwinningu biti premješteno na novu platformu?

 

Sljedeći sadržaj eTwinninga bit će premješten na novu platformu:

 

  • TwinSpaces: sadržaj kreiran nakon 1. srpnja 2018. onih projekata koji su registrirani nakon 1. srpnja 2018.
  • Grupe: sadržaj kreiran nakon 1. srpnja 2018. u grupama koje su imale aktivnosti između 1. siječnja 2021. i 21. veljače 2022. godine. Grupe koje nisu imale aktivnosti u navedenom vremenskom okviru smatraju se neaktivnima i bit će omogućene samo za čitanje.
  • Korisnički profil: glavni podaci od registracije korisnika
  • Događaji: glavni podaci koje su izradili CSS, NSO i ambasadori eTwinninga

 

3. eTwinner sam od 2010. godine i bio sam uključen u mnoge aktivnosti, a sve su prikazane na mom profilu i portfelju. Hoće li se te informacije prenijeti na novu platformu?

 

Informacije koje se trenutačno nalaze u vašem eTwinning portfelju bit će premještene u vaš novi portfelj Europske plaforme za školsko obrazovanje. Vaš profil – koji može biti vidljiv svim korisnicima ako to želite – prikazivat će vaše aktivnosti tek od 1. srpnja 2018. godine. Također, sve aktivnosti na platformi koje su se odvijale prije 1. srpnja 2018. bit će izbrisane, stoga vas molimo da preuzmete sve što želite zadržati.

 

4. Hoću li se moći prijaviti za Nacionalnu oznaku kvalitete?

 

Projekti koji su u tijeku mogu se prijaviti za Nacionalnu oznaku kvalitete (NQL) u trenutnom odjeljku eTwinning Live projekti - gdje partneri i administratori također mogu nastaviti upravljati projektom i pristupiti TwinSpaceu projekata – do 31. svibnja 2022.

 

5. Što će se dogoditi s eTwinning Live događajima?

 

eTwinning Live događaji (fizički i online) bit će ukinuti na novoj platformi. Tijekom 2022. bit će dostupna nova značajka – pod nazivom 'Rooms' - koja korisnicima omogućuje stvaranje mikrogrupe uključujući mjesto sastanka za videokonferencije, forum i arhivu datoteka. Svim eTwinning korisnicima bit će dopušteno stvaranje soba i pozivanje drugih eTwinning korisnika da sudjeluju.

 

6. Što je s trakom napredovanja u eTwinningu? Hoću li izgubiti napredak?

 

Traka napredovanja će ostati jedna od značajki u eTwinningu i bit će dodana kasnije. Koncept bodovanja će ostati isti, ali aktivnosti za napredovanje bit će prilagođene značajkama dostupnim na novoj platformi.

 

7. Što će se dogoditi s mojim događajima u mom profilu?

 

Događaji koje organiziraju Nacionalne organizacije za potporu i Središnja služba za potporu bit će premješteni i vidljivi u novom portfelju Europske platforme za školsko obrazovanje, dostupnom s Moje nadzorne ploče.8. Obično objavljujem poruke na forumu za traženje partnera na eTwinning portalu kako bih pronašao kolege. Što će se dogoditi s ovim forumom?

Novo područje pod nazivom 'Umrežavanje' omogućuje eTwinning korisnicima stvaranje projektnih ideja 'objavljivanjem' poruka i odgovaranjem na postojeće. Svi postovi na trenutnim forumima za pronalaženje partnera bit će izbrisani kada se nova platforma pokrene, a forumi za pronalaženje partnera u eTwinning Liveu bit će deaktivirani.

 

9. Što će se dogoditi s mojim porukama u poštanskom sandučiću?

 

Nova Europska platforma za školsko obrazovanje koristi novi sustav poštanskih sandučića koji će uskoro biti objavljen. Nažalost, poruke koje su razmijenjene u eTwinning Liveu bit će izbrisane.

 

10. Mogu li nastaviti provoditi projekt u koji sam uključen ove školske godine?

 

Svi pokrenuti projekti i povezani TwinSpaceovi bit će aktivni i dostupni s eTwinning Livea do drugog semestra 2022., a sadržaj TwinSpacea stvoren nakon 1. srpnja 2018. bit će premješten na novu platformu. Projekti koji su, primjerice, povezani s višegodišnjim projektima Erasmus+, a koji planiraju nastaviti svoje aktivnosti nakon školske godine 2021./2022., mogu se ponovno otvoriti u odjeljku „projekti” na eTwinningu i nastaviti aktivnosti na novoj platformi.

 

11. Što će se dogoditi sa sadržajem mojih TwinSpaceova?

 

TwinSpaceovi projekata kreiranih nakon 1. srpnja 2018. (koji su počeli s radom u školskoj godini 2018./2019.) bit će premješteni na novu platformu.

TwinSpaceovi projekata kreiranih prije 1. srpnja 2018. bit će uklonjeni.

Potičemo eTwinning korisnike da preuzmu sadržaj svojih TwinSpaceova koji smatraju relevantnim i koji bi mogli ponovno koristiti.

 

12. Što će se dogoditi s mojim feedovima i komentarima u eTwinning Liveu?

 

Svi postovi iz feedova i komentari na postove drugih feedova bit će izbrisani.

 

13. Što će se dogoditi s mojim profilnim slikama u eTwinning Liveu?

 

Sve profilne slike bit će izbrisane. Morat ćete prenijeti novu profilnu sliku za svoj eTwinning račun.

 

14. Član sam pet eTwinning grupa. Trebam li se ponovno pridružiti ovim grupama kada se nova platforma pokrene?

 

Sve eTwinning grupe koje su bile aktivne između 1. siječnja 2021. i 22. veljače 2022. bit će premještene, uključujući i njihove članove, na novu platformu od drugog semestra 2022. godine. Grupe koje su bile neaktivne između . siječnja 2021. i 22. veljače 2022.  neće biti premještene.

 

15. Kako mogu preuzeti sadržaj svojih TwinSpaceova i grupa koji se neće prenijeti na novu platformu?

 

Možete preuzeti sve datoteke iz odjeljka materijala TwinSpacea/Grupe odabirom datoteke koju želite preuzeti i klikom na 'preuzmi'. Slike možete spremiti pregledavanjem originala svake slike i spremanjem datoteke u prozoru preglednika.

 

16. Hoću li na novoj platformi zadržati kontakte i pratitelje?

 

Svi vaši kontakti bit će premješteni na novu platformu. Podaci o korisnicima koje pratite ili koji vas prate neće se premjestiti na novu platformu.

 

17. Hoću li imati pristup događajima Learning Laba u kojima sam sudjelovao?

 

Ne, Learning Lab i sav njegov sadržaj svih prošlih događaja bit će izbrisan.

 

18. Gdje mogu pronaći ponude za profesionalni razvoj?

 

Ponude stručnog usavršavanja nalaze se u području "Razvoj" Europske platforme za školsko obrazovanje. Svi će se tečajevi održavati na EU akademiji.

 

19. Dogovorio sam se da ću raditi na projektu od veljače do listopada 2022. Trebam li promijeniti svoj plan i završiti ranije ili mogu nastaviti na novoj platformi kada se TwinSpace premjesti?

 

Savjetujemo da svoje projektne aktivnosti završite do srpnja 2022., osim ako ne planirate nastaviti drugu školsku godinu. U tom slučaju možete kreirati novi projekt ili ponovno otvoriti postojeći projekt i nastaviti raditi u novom TwinSpaceu (koji će imati sadržaj starog pokrenutog nakon 1. srpnja 2018.).

 

20. Hoće li trenutačna eTwinning platforma i dalje biti dostupna kada se nova platforma pokrene?

 

Trenutačna eTwinning platforma postupno će se ugasiti tijekom drugog semestra 2022. godine. Korisnici će moći nastaviti svoje sudjelovanje u tekućim projektima i aktivnim grupama.

eTwinning korisnici će sa svojim „starim” korisničkim imenom i lozinkom moći pristupiti samo sljedećim eTwinning Live odjeljcima:

  • Projekti - ovo omogućuje upravljanje vlastitim projektima, prijavu za Oznaku kvalitete, pristup TwinSpaceu i rad na projektima.
  • Grupe - ovo korisnicima omogućuje povezivanje i rad na svojim eTwinning grupama.

 

Od drugog polugodišta 2022. i ove će se aktivnosti odvijati na Europskoj platformi za školsko obrazovanje. Svi novi projekti i grupe moraju biti kreirani na novoj platformi kojoj korisnici mogu pristupiti sa svojim EU Login računom.

Ostala pitanja

1. Imam pitanje o prelasku na novu platformu i na njega nema odgovora iznad ili mi treba dodatna podrška. Što da radim?

 

eTwinning korisnici mogu kontaktirati svoju nacionalnu organizaciju za podršku.

Korisnici School Education Gatewaya mogu kontaktirati njihovu službu za pomoć.

 

2. Što će se dogoditi s eTwinning aplikacijom?

 

Trenutačna eTwinning aplikacija bit će dostupna, kao i postojeća platforma, do drugog semestra 2022. Nova verzija aplikacije bit će razvijena kasnije u 2022. godini.