Razvoj digitalnih kompetencija na nacionalnoj eTwinning konferenciji za početnike

Oko 300 djelatnika dječjih vrtića te osnovnih i srednjih škola sudjelovalo je na online godišnjoj eTwinning konferenciji 11. studenoga 2020. u organizaciji Nacionalne službe za podršku eTwinningu Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU)Sudionici konferencije bili su uglavnom odgojno-obrazovni djelatnici koji su početnici u eTwinningu - najvećoj europskoj odgojno-obrazovnoj zajednici okupljenoj na digitalnoj platformi koja omogućuje razvoj digitalnih kompetencija učenika i nastavnika kroz međunarodne projekte.  

 

"Uspješan razvoj eTwinning zajednice u Hrvatskoj tijekom 13 godina možemo potkrijepiti brojkama koje hrvatsku eTwinning zajednicu čine jednom od najaktivnijih i najbrže rastućih u Europi. U ovoj je godini više od 1000 projekata, u odnosu na prošlogodišnjih petstotinjak, dobilo nacionalnu oznaku kvalitete, što je pokazatelj kontinuiranog povećanja kvalitete eTwinning projekata hrvatskih korisnika. Aktivno je više od 7.000 projekata, gotovo 15.000 odgojno-obrazovnih djelatnika i više od 2.500 odgojno-obrazovnih ustanova, od kojih njih 125 nosi oznaku eTwinning škole", istaknula je na početku konferencije ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije mr.sc. Antonija Gladović.  

 

Ravnateljica AMPEU Antonija Gladović

 

Ovogodišnjom konferencijom Razvoj digitalnih kompetencija: eTwinning za inovativno i kreativno rješavanje izazova cilj nam je uputiti na važnost eTwinninga u razdoblju kad sve veći broj nastavnica i nastavnika traži nova, digitalna rješenja za nove izazove današnjice. Ravnateljica Antonija Gladović podsjetila je na iznimno važnu ulogu koju je eTwinning imao nakon prelaska na online nastavu prošle školske godine. "Taj je prelazak Nacionalna služba za potporu eTwinningu u suradnji s eTwinning ambasadorima učinila lakšim i jednostavnijim zahvaljujući brojnim edukacijama koje su održane s ciljem potpore u korištenju i primjeni digitalnih alata u nastavi - od ožujka do srpnja održana su čak 42 webinara!", naglasila je ravnateljica Gladović. 

 

Dodijeljene su nacionalne nagrade COMET koje se svake godine dodjeljuju najboljim eTwinning projektima. U školskoj godini 2019./2020. dobitnici su:

 

Tijekom online konferencije prikazane su videoprezentacije njihovih projekata. 

 

Videoprezentacije na konferenciji

 

Održane su i radionice na kojima su se polaznici imali priliku upoznati s osnovama i mogućnostima eTwinning platforme. U izvedbu radionica uključili su se eTwinning i Erasmus+ ambasadori, iskusni odgojno-obrazovni djelatnici s dugogodišnjim iskustvom u aktivnostima eTwinninga i provedbi Erasmus+ projekata.

 

#eTwHR2020

 

Izlaganje na konferenciji

 

 

 

 

Izlaganje na konferenciji

 

 

 

Prezentacije:

 

Ana Pavlić - eTwinning europska odgojno-obrazovna zajednica

 

Maja Katinić Vidović - Kombinirano učenje (blended learning)

 

Blended learning in school education – guidelines for the start of the academic year 2020/21

 

Ana Perišić - Kombinirana mobilnost (blended mobility) i eTwinning u Erasmus+ projektima

 

Natalija Moškatelo - Kombinirana mobilnost (blended mobility) i eTwinning u Erasmus+ projektima

 

Tomislav Pavlović - Kombinirana mobilnost (blended mobility) i eTwinning u Erasmus+ projektima

 

Arjana Blažić - Digitalna suradnja i poučavanje o klimatskim promjenama ~ eTwinning i Erasmus+

 

Snimke izlaganja:

 

Maja Katinić Vidović - Kombinirano učenje (blended learning)

 

Ana Perišić, Natalija Moškatelo, Tomislav Pavlović - Kombinirana mobilnost (blended mobility) i eTwinning u Erasmus+ projektima

 

Arjana Blažić - Digitalna suradnja i poučavanje o klimatskim promjenama ~ eTwinning i Erasmus+

 

 

Radionice:

 

Nataša Ljubić Klemše, Julijana Novaković, Suzana Delić - Registracija eTwinning projekta i projektni kompleti, suradnički IT alati u TwinSpace-u, korištenje videokonferencije

 

Alenka Miljević, Marko Brajković - Kvaliteta projekata i integriranje zadataka u kurikulum (ocjenjivanje kvalitete) i prijava za Europsku nagradu

 

Andreja Sedlar, Ana Marketin-Sedlar - Klimatske promjene i zaštita okoliša kroz eTwinning projekte za predškolsku dob i učenike VET škola

 

Daniela Usmiani, Danijela Takač - Akcija za klimatske promjene! - Kako održiva energija i ponašanje mogu smanjiti klimatske promjene?

 

 

datum objave: 12.11.2020.