Nacionalna konferencija eTwinninga 2022. na temu uključivosti u školama, dodijeljene nagrade najboljim projektima  

Nacionalna godišnja konferencija „Uključiva škola iz snova: eTwinning za digitalno obrazovanje“ održana je 22. i 23. studenoga 2022. godine u virtualnom formatu te je okupila odgojno-obrazovne djelatnike. Konferenciju je organizirala Nacionalna organizacija za potporu eTwinningu koja djeluje u sklopu Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) kako bi prikazala eTwinningov doprinos u stvaranju ugodnog, održivog i uključivog obrazovnog okruženja za sve sudionike odgojno-obrazovnog procesa. 

 

eTwinning je aktivnost programa Erasmus+ koja služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i suradnju s kolegama iz europskih škola kroz različite oblike usavršavanja te rad na virtualnim projektima. Uključivanje i raznolikost te zelene prakse i održivost dva su horizontalna prioriteta programa Erasmus+ u razdoblju do 2027. te Agencija za mobilnost i programe Europske unije potiče sve korisnike programa Erasmus+ da ove prioritete imaju na umu u svim projektnim koracima, od planiranja do same provedbe projektnih aktivnosti. 

 

Nacionalna konferencija eTwinninga 2022. na temu uključivosti u školama, dodijeljene nagrade najboljim projektima   - Slika 1

Na slici: Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije mr.sc. Antonija Gladović otvorila je online godišnju konferenciju eTwinninga "Uključiva škola iz snova: eTwinning za digitalno obrazovanje"

 

„eTwinningovu zajednicu u Hrvatskoj čini oko 20.000 eTwinnera, a 93 odgojno-obrazovne ustanove nose oznaku eTwinningove škole. eTwinneri ulažu velik trud i entuzijazam kako bi uz eTwinning i program Erasmus+ oplemenili svoj rad i unijeli pozitivne promjene u svoja radna okruženja“, poručila je otvarajući konferenciju ravnateljica AMPEU-a mr.sc. Antonija Gladović. 

 

Sudionici konferencije su imali priliku doznati kako stvoriti uključivu i održivu školsku kulturu, a govornici su u izlagačkom i radioničkom dijelu s njima podijelili konkretne primjere i smjernice. Prof.dr.sc. Zrinjka Stančić s Odsjeka za inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu predstavila je dizajn obrazovanja za uključivost, a niz radionica na tu i druge teme održali su eTwinningovi ambasadori - iskusni eTwinneri koji pomažu korisnicima u provedbi i realizaciji projekata te pri korištenju virtualne platforme. Ove je godine proširena mreža ambasadora na njih 18 iz različitih područja, a dostupni su na nacionalnim, regionalnim i međunarodnim radionicama, info danima i webinarima, te putem eTwinning profila ili elektroničke pošte čije se adrese nalaze na eTwinningovoj mrežnoj stranici.

 

Dodijeljene nagrade za najbolje projekte i inovativno poučavanje  

 

Agencija za mobilnost i programe EU koja je u Hrvatskoj zadužena za provedbu programa Erasmus+ godišnje dodjeljuje nekoliko nagrada i priznanja pojedincima i ustanovama čiji su se projekti posebno istaknuli kvalitetom, odnosno kojima je značajno unaprijeđen rad odgojno-obrazovnih ustanova.  

 

Na konferenciji su predstavljeni najbolji eTwinningovi projekti u školskoj godini 2021./2021. kojima su dodijeljene nagrade COMET u pet kategorija: 

 

  • Kategorija Predškolski odgoj i obrazovanje: Snežana Bence, DV Belica, za projekt "Planeta Zemlja - naš jedini dom/Planet Earth"

 

 

  • Kategorija Niži razredi osnovne škole: Ljiljana Marinjak, Osnovna škola Ladimirevci, za projekt "Volontiraj - doniraj – educiraj"

 

 

  • Kategorija Viši razredi osnovne škole: Sandra Debogović iz OŠ Ivane Brlić - Mažuranić, Prigorje Brdovečko za projekt "Kremenko"

 

 

  • Kategorija Gimnazije: Višnja Kovač Vezmarović, Gimnazija Sisak, za projekt "Healthy eating diary"

 

 

  • Kategorija Strukovne i umjetničke škole: Martina Jerković, Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš, za projekt "Marko Marulić Judita 500 godina prvotiska"

 

 

Također su tijekom konferencije dodijeljene Europske nagrade za inovativno poučavanje koja se dodjeljuje od 2021. godine, a kako bi, među ostalim, potaknula uspostavu europskog obrazovnog prostora do 2025. U videozapisima nagrađeni su predstavili svoje Erasmus+ projekte:

 

Ana Mihaljević - Dječji vrtić Osijek

 

 

 

 

 

 

 

 

Profesorici Ivani Milković s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu dodijeljeno je priznanje eTwinning za buduće učitelje. Riječ je novoj inicijativi dodjele priznanja ustanovama visokog obrazovanja u kojima se obrazuju budući učitelji, a kojoj je cilj uključiti eTwinning u njihove aktivnosti kako bi pridonio napretku novih generacija učitelja. Od praktične primjene vještina 21. stoljeća do sudjelovanja u međunarodnim projektima, sve su to vrlo vrijedne aktivnosti kako za njih, tako i za ustanove u kojima se obrazuju. Inicijativa u Hrvatskoj trenutno okuplja 4 ustanove: Učiteljske fakultete u Zagrebu i Osijeku, te Sveučilišta u Rijeci i Zadru. 

 

 

 

Predstavljene i druge inicijative u okviru programa Erasmus+ 

 

Na konferenciji su također predstavljene i druge relevantne mreže i inicijative u okviru programa Erasmus+ -  Europass, Euroguidance i Eurydice.  

 

Europass je koristan alat za učenike jer im pomaže spoznati vlastite vještine i potiče ih na promišljanje o budućem profesionalnom razvoju te ćemo odgojno-obrazovnim djelatnicima predstaviti kako uspješno koristiti Europass u radu s učenicima srednjih škola. 

 

Euroguidance inicijativa prošle je godine obilježila 10 godina djelovanja u Hrvatskoj, dok na europskoj razini ove godine slavi već 30 godina kvalitetnog rada na razvoju kompetencija školskih savjetnika u profesionalnom usmjeravanju, kao i na njihovom međunarodnom povezivanju kroz različite vrste mobilnosti. 

 

Mreža Eurydice uz krilaticu Boljim saznanjima do boljih obrazovnih politika daje korisne informacije o obrazovnim sustavima diljem Europe. 

 

Ana Pavlić iz Nacionalne organizacija za potporu eTwinningu održala je prezentaciju eTwinning za početnike – uvod u korištenje Europske platforme za školsko obrazovanje, a Mia Trcol, koordinatorica za Euroguidance i Europass, prezentaciju Euroguidance i Europass za razvoj karijernih vještina učenika: Razvijamo nove alate.

 

Prezentacije eTwinningvih ambasadora: Uloga ravnatelja u okupljanju timova - Suzana Hitrec, ambasadorica eTwinninga; Mladi u razvoju školske kulture i aktivnog građanstva na ustanovama visokog obrazovanja - Davor Japunčić. 

 

Poveznice na prezentacije s radionica:

 

datum objave: 23.11.2022.